In september 2022 bedachten Fiona van Hout en ik (Chanine) ons dat we in plaats van fantaseren maar gewoon moesten gaan ‘doen’.. Als in ‘practise what you preach’. Hoewel ieders zijn eigen praktijk, hadden we al een tijdje een droom om een platform te creëren waarin we mensen meenemen in hoe je ook op een leuke, andere wijze én door inzet van natuurlijke processen en natuur (onze gedeelde liefde) kan werken aan een betere (mentale) gezondheid. Ook Bianca Havermans en Huib Ouwerling hadden dezelfde droom en ideeën en wilden graag meedoen. Door onze eigen ervaringen, hadden we geleerd dat het werken aan gezondheid ‘breed’ kan en niet altijd persé medisch hoeft te zijn. We ontdekten het belang van natuur (en al die andere elementen) op gezondheid en dat wilden we delen! And so we did! What a ride!

In November 2022 organiseerden we de eerste BuitenBoost waarbij ook anderen van het team Bosleven aanhaakten. Gelukkig dat ook de Gemeente Breda later aansloot vanuit het preventie akkoord Breda. Wat ons steun en extra moed gaf om door te gaan. Inmiddels kunnen we terugkijken op 2 succesvolle BuitenBoosts, herfst en winter editie. Wat spannend en gaaf om te doen. Wat een plezier en ervaringen mochten we verzorgen!

In maart 2023 mochten we ook Birgit Spoorenberg ontvangen. Iemand die mij in mijn periode van herstel van gezondheid, handvatten gaf en met haar brede visie en enthousiasme de zaadjes plantte voor mijn praktijk. Birgit begon ooit met de opleiding Geneeskunde omdat ze geïnteresseerd was in gezondheid maar leerde al snel dat de opleiding zich vooral richtte op ziekte. Het lichaam werd heel tegennatuurlijk opgeknipt in allerlei hokjes. Zij ging op zoek naar oorzaken van gezondheid, hoe het lichaam als 1 geheel werkt en de samenhang met de omgeving waarin we leven. Inmiddels geeft zij al 8 jaar door het hele land lezingen over hoe het werkt in ons lijf, de relatie met omgeving en wat wij zelf kunnen doen om gezonder te worden. Voor meer info over Birgit (laat je inspireren!) lees verder op www.cursussalutogenese.nl

Het Project:

Het project richt op zich op Natuurlijker Wijs Gezond Ouder worden van 30 plussers. Dat is een brede doelgroep en omslaat niet alleen dertigers maar eigenlijk van jong tot ‘oud’. Waarom? Omdat dit de mensen zijn die vaak een gezin hebben, aan het begin of midden in hun carrière staan, een veranderende levensfase, ouders hebben die mogelijk zorg nodig hebben, kinderen die aandacht/ zorg vragen en waarbij vriendschappen belangrijk zijn maar soms ook onder druk staan door het drukke leven of verandering in levensstijl. Rond deze leeftijd is er een groot risico op burn- out. Een burn- out tekent je voor het leven en beïnvloedt ook je gezin en/of omgeving. Deze leeftijdsgroep legt ook het fundament voor de volgende generatie. Het is ook een belangrijke doelgroep omdat we rond ons 40ste levensjaar de eerste (chronische) ziekten ontwikkelen. Maar verlies aan gezondheid begint al veel eerder. Tegenwoordig worden er op jonge leeftijd al signalen gezien die wijzen op het ontwikkelen van diabetes type 2. Schrikbarend!

Vanwege de omstandigheden waarin we leven, wordt er continue veel van ons gevraagd. Een niet goed afgestemde omgeving, zorgt voor verhoging van stress.  Laat ons stress-systeem nou nauw samen werken met ons immuunsysteem. Logisch dus dat we in het Westen allerlei klachten ontwikkelen. Nee dat is geen goed nieuws. Het zieker worden vanwege ons Westerse comfortabele bestaan is geen goede zaak. Echter, aan gezondheid kun je werken! Door terug naar onze oer te gaan. Dat betekent o.a. aandacht voor wat we eten (onbewerkt), meer bewegen en meer buiten zijn, als het kan in de natuur, aandacht voor onze naasten en contacten met andere mensen, ons weer leren verbinden met anderen en onszelf, ons bezig houden met waar we dankbaar voor zijn en wat we belangrijk vinden in plaats van ons hoofd volgen en verdwijnen in social media. Op elke leeftijd speelt gezondheid een rol. Binnen het gezin, op het werk, binnen de vriendenkring. Breed dus, daar is waar dit project zich op richt. Het laten ervaren, door te doen, hoe jij aan jouw gezondheid kunt werken. Met als onze superheld; de natuur!

Spring time!

In de herfst en winter trekken we ons wat meer terug, gaan bezinnen. Groeien de wortels onder de grond en de basis wordt gelegd. We verlangen naar meer zon. Dan voelen we ergens een kriebel ontstaan. We voelen dat er iets verandert in het weer om ons heen. We zien de knopjes langzaam opkomen, er verschijnen kleine bloemetjes. Ook al is het weer nog wispelturig, de dagen worden langer, krijgen we meer daglicht, meer energie en meer zin om erop uit te trekken. Van nature krijgen we een boost aan levensenergie waardoor we meer zin hebben in sociale contacten, de bloemetjes en de bijtjes, energie om op te ruimen, energie om te werken aan onze doelen en gezondheid. Een uitermate geschikt seizoen om te groeien!

Wil je weten welke workshops we aanbieden? Check www.natuurlijkerwijsgezond.nl voor de agenda.

26 mei: BuitenBoost Spring Edition

Voor: Zorgprofessionals, (para)medici, maar ook de mens zoals jij en ik. Iedereen die wil ervaren hoe je in en met hulp van de natuur aan je gezondheid kan werken vanuit een wetenschappelijk kader. Naast kennis, vooral ervaren en doen. Vanuit verschillende disciplines een fijne, speelse dag op Landgoed de Meerberg, Teteringen. Laat je inspireren en come join us!

Middelen: Diverse workshops gerelateerd aan beweging, contact maken, zingeving, ontspanning en voeding middels de natuur als uitgangspunt. 

Grootte groep: max. 20 mensen

Datum en tijd: 26 mei van 10-16u.

Kosten: 25 euro per persoon en een zelfgemaakte gezonde lunch om te delen.

Schrijf je in door te mailen naar Buitenboost@gmail.com of via de website www.natuurlijkerwijsgezond.nl inschrijven voor het event.

September:

Boost your Being! Door Chanine Mureau

Doelgroep: Mensen 30+, verandering levensfase, drukke baan en opkomende klachten van burn out of overspannenheid.

Doel: Bewustwording van relatie stress-systeem met piekeren en ‘moeten’. Leren terug te gaan naar eigen kern en zin te krijgen in het leven (zingeving).

Middelen: Psychoeducatie, gebruik van natuur en metaforen, oefenen.

Beoogd resultaat: meer bewustwording over hoe het werkt in je hoofd & lijf. Een richting welke (kleine) stap te zetten naar een gezondere mentale staat. Een fijne ervaring buiten in de natuur.

Grootte groep: maximaal 10 mensen

Datum en tijd: 7 september van 9.30- 12.30/13u, locatie Mastbos

Kosten:  45 euro p.p. entree

Inschrijven via info@denatuurpraktijk.nl

More to come!

Heb je zelf een idee over een workshop die je graag vanuit het project zou willen delen met anderen? Omdat je resoneert op het project, omdat je graag je kennis verspreid onder gelijkgestemden en deel uit wil maken van het platform.. Voel je welkom! Het kan gaan over jong en oud, als het aansluit bij het werken aan gezondheid en waarbij je ervaringsgericht wilt werken. Enthousiast en bruis je van ideeen? Of 1 idee 😉 Neem dan contact op met Chanine of Fiona via BuitenBoost@gmail.com.

Categorieën: Nieuws