Wat heb ik gestruggeld de afgelopen maanden. Daar waar ik in het werk kan vertrouwen op mijn lijf, gevoel, ervaring en aangevuld met lichaamsgerichte technieken, dacht ik met de schematherapie opleiding een kers op de taart gevonden te hebben. Het zien van patronen, schema’s, de indruk op het lijf en hoe dit doorwerkt in het leven. Technieken vanuit het lichaamsgericht werken, werden aangevuld en verrijkt. Nog meer begrip en snappen. Dat wat ik eerder had geleerd vanuit hechtingsperspectief, de rol van het systeem om ons heen, wat tekorten in behoeften kunnen doen, de functie van gedrag en overlevingsstrategieën, werd allemaal mooi in woorden en dus letterlijk, schema’s gegoten.

Echter, dit had voor mij ook een keerzijde. In plaats van het accepteren en verwelkomen van alle delen in ons (en de ander), het contact maken met onderliggende behoeften en de kracht voelen om vanuit het ‘zelf’ keuzes te maken, wilde ik gaan bestrijden en oplossen. Ik wilde snappen wat er gebeurde. Daarbij raakte ik ook verstrengeld in mijn eigen verhaal. Mijn eigen schema’s. Mijn eigen oud zeer. Ik werd mijn verhaal. En zo werd ik mijn hoofd.

Auw.

Want waar mijn hoofd het overneemt, is er weinig ruimte voor ontspanning, voor aanvoelen en aansluiten. Een deel van mijn hoofd fluistert mij continue in dat het niet goed genoeg is, dat ik beter moet worden, dat ik nog meer moet herstellen van oude shit, dat ik nog beter die schema’s moet snappen om de ander te kunnen helpen, dat ik die ander beter moet helpen.

Shit.

Niks aan.

Mijn hoofd werd bijna obsessief in het snappen en oplossen. Totdat ik besefte dat ik in een oude valkuil trapte. Een deel van mijn verstand het over liet nemen, omdat er ergens iets geraakt was. Maar dat ik mijn verhaal NIET ben. Ik BEN. Los van het verhaal over mijn leven. Alle schema’s en patronen en oude shit. Ik leef NU. Incl. tetterend brein die ik even, vanuit enthousiasme en contact met oude pijn, de boel heb laten overnemen.

Gelukkig.

Gelukkig had ik me ook ingeschreven voor de training ACT en Schema van Marco Kleen via Act in Actie.

En nu valt het weer op zijn plek. De bevestiging. Ik BEN mijn verhaal niet. Die cliënt tegenover, is zijn verhaal niet. We ZIJN. We kunnen ZELF kiezen hoe we ons leven indelen. We kunnen ZELF onze waarden naleven. In ons zit het antwoord naar waar we heen willen en wat ons ‘heel’ maakt. Incl. en ondanks oude shit die de neiging heeft ons allerlei ‘shittigheden’ in te fluisteren. Net zoals dat SHIT gebruiken, not done is.

Dus ja, we hebben onze oude patronen en schema’s en kanten in ons. En het is ook zeker interessant en belangrijk om dit helder te krijgen en te snappen waarom we doen wat we doen.

En ja, van een oude ervaringen kun je ook zeker de scherpe randjes eraf halen. En laten invoelen dat er iets niet was waar je wel recht op had of dat er iets was wat je niet had mogen meemaken. Dat je voelt, dat je meer verdiende, meer nodig had en dat dit heel normaal is. Dat het niet aan jou lag, maar aan de beperkingen in je omgeving. Dat je behoeften mag hebben, dit gezond is en daar naar mag gaan luisteren. Dat je mag luisteren naar wat je jouw hart je influistert.

En ja, de ingesleten schema’s en patronen in ons brein en lijf, zullen ons blijven verleiden om in dat oude survivalpatroon te stappen. Waardoor je alsnog niet krijgt wat je nodig hebt of wat je graag wilt.

En NEE, wij hoeven ons niet door die ingesleten toestanden te laten ‘lijden’ in het leven.

En nee, dat is niet makkelijk. Het leven is namelijk niet altijd makkelijk. Heel vaak is het best wel shit. Veranderen is shit. Ongemak verdragen, kan best wel shit zijn. Doen wat je graag wilt doen, kan allerlei ‘shitty’ gevoelens met zich mee brengen. Blijven hangen in oude patronen, is nog meer shit. Shit is er dus sowieso. Dus als dat nou de basis is van ons bestaan. Kies je dan voor een leven vol waardenloze shit of waardenvolle shit? Of zoals Marco het noemde: Waardenvol lijden of waardenloos lijden. Waar zou jij aan het eind van je leven meer tevreden over zijn? Dat je hebt gehandeld naar wat jij belangrijk vindt? Of dat je jouw pad laat ‘lijden’ door alle shitty schema’s die jou influisteren wat je beter niet kan doen?

En zo ontstond er een nieuw woord.

Een tevreden leven leiden door te doen wat je graag wilt doen (leven naar jouw waarden), inclusief alle shitty schema’s die daarbij horen: Sactisfaction. Het is én én. Plezier, levensgenot en tevredenheid kunnen hand in hand gaan met sensaties, gevoelens en allerlei nare gedachten die ingefluisterd worden vanuit oude overlevingsstrategieën. Bedank ze, je bent ze niet. Aanvaard wat het leven je brengt. Jij bent. Het vraagt wel actie. Je gedrag aanpassen. Leren, oefenen, op je bek gaan en opstaan. Een doorgaand proces.

Dus bedankt beste Act in Actie voor het aanbieden van deze training en de inspiratie. Ik kan weer verder op mijn waardengericht levenspad. Dicht bij mezelf, observerend naar alles wat in mij gebeurd en wat er wordt ingefluisterd en bij de ander, in het lijf, in het nu, met kennis van het verhaal en zo schrijf ik rustig verder.. IK..

By the way, een deel van mijn verstand in mij fluistert nog even in dat ik wil benadrukken dat er niks mis is met schematherapie. Het is een goede, evidence based therapie met veel mogelijkheden. De combinatie met ACT, waar ik normaliter veel mee werk, kon ik (tijdelijk) moeilijk maken. In ACT staat juist het normaliseren centraal in plaats van het oplossen. Defuseren van dat deel van je verstand wat jou influistert om steeds maar te vermijden uit angst voor.. en daarmee wordt een oud patroon in stand gehouden. Want zou doe je vaak niet wat je eigenlijk zou willen. Daar wordt een mens ongelukkig van. De combinatie ACT en Schema is mijn inziens een mooie manier om te leren omgaan met je patronen in je leven en toch te doen wat je graag zou willen doen. Je leert je eigen verhaal te schrijven. Wat je gaat doen, is het versterken van het ‘ik’ of ‘zelf’. Gecombineerd met het leren aanvaarden van pijn die hoort bij het leven. Leren keuzes te maken in het hier en nu, vanuit wat je graag wil (je waarden) en nodig hebt (behoeften). Waarbij je niet meer gefuseerd bent met je oude schema’s en ze ook niet bestrijdt. Dit geeft meer vrijheid om te doen wat je graag wilt doen. En dat is wat ik mensen graag wil meegeven.

https://www.linkedin.com/pulse/satisfaction-sactisfaction-chanine-mureau-wq2se

Categorieën: Nieuws