De NatuurPraktijk draait om gezondheid, herstel van gezondheid en vitaliteit.

Aspecten die een rol spelen bij gezondheid:

  • Is jouw stress-systeem in staat om terug te schakelen en is het flexibel om zich aan te passen?
  • Kan jouw lijf voedsel goed verteren en voelt jouw lijf zich voldoende gevoed?
  • Krijg je voldoende beweging?
  • Is er een gezond bioritme?
  • Zijn er waardevolle contacten? Kun je in contact gaan met anderen en ook met jezelf? Heb je voldoende steunbronnen?
  • Is er een veilige omgeving waarin jij kunt groeien en jezelf kunt zijn?
  • Geef je aandacht aan wat je belangrijk vindt?

Gezin en stress-systeem

Ingaand op het stress-systeem, deze reageert op gevaar. Een natuurlijk systeem dat ons beschermd om niet opgegeten te worden door leeuwen (althans in de oertijd;)). Het is heel gezond om stress te voelen, om ‘aan’ te staan en dan weer in rust te kunnen komen. Soms kan het door gebeurtenissen (bijvoorbeeld geboortetrauma) komen dat je continu aan staat. De reactie op het trauma (fight/flight/freeze of fawn response) komt vast te zitten in je lijf. Of door lang te veel en te hard te werken, wat tot een overload leidt van brein, sta je ook te lang ‘aan’ en raak je uitgeput. Elke 5 minuten een melding zien oppoppen in je scherm met iets wat op de ‘ to do’ list kan, of een ‘like’ krijgen (wat grens aan onze basisbehoefte contact), ervaart ons brein alsof er een leeuw in de buurt is. Dit gebeurt ook wanneer je peuter de straat op rent, je kind zich bijna lijkt te verslikken, of een ander kind jouw kind slaat (best wel een oerinstinct wat daar oppopt).

In onze maatschappij en cultuur is het gebruikelijk om binnen afzienbare tijd weer te gaan werken na het krijgen van een kindje. Dus ook onze moeders met alle veranderingen die erbij horen. Denk aan hormonale veranderingen en lichamelijk herstel, het leren aanpassen aan een nieuwe rol en een verstoord bioritme, verandering in sociale contacten. Dat betekent dat er met minder energie, meer werk verzet moet worden op verschillende fronten. Het is niet gek dat het aantal burn outs of klachten zoals depressiviteit onder vrouwen met jonge kinderen behoorlijk hoog is. In een maatschappij waarbij ‘it takes a village to raise a child’ wel gevoeld wordt maar de opvoeding toch veelal een gezinsaangelegendheid is. Daarnaast geldt natuurlijk ook de verandering bij de partner. Zijn brein verandert ook, er is een verstoord slaapritme, met vaak een doorlopend werkritme en sociale druk. Bij het krijgen van een kind verandert de relatie. De aandacht verschuift naar de new born en het zorgen voor het kindje. Daarmee staat de zorg voor jezelf en aandacht voor elkaar onder druk. Sommige stellen gaan er lekker op. Voor velen echter niet. Bottom line, er wordt veel van ons gevraagd, we vragen veel van onszelf en alle factoren die ondersteunend zijn aan een goede mentale en lichamelijke gezondheid, staan onder druk.

Grow & Inspire

We mogen best wat meer met elkaar praten over hoe je jezelf gezond houdt in het ouderschap. Het normaliseren dat er naast liefde ook issues zijn, mag wat mij betreft meer onderwerp van gesprek worden. Ouderschap maakt al kwetsbaar genoeg, laten we kijken hoe we elkaar kunnen steunen en inspireren op de verschillende gebieden.

Ik nodig je uit om mee te denken hoe we kunnen en werken aan onze gezondheid, terwijl we een gezin hebben. Zodat we ook zo onze kinderen leren hoe zij door inzet van leefstijl, zichzelf kunnen hervinden en kunnen versterken.

De komende tijd zullen er stukjes langs komen over beweging, bioritme/ slaap, ontspanning, zingeving, contact met je zelf/ anderen en voeding. Lijkt het je leuk om daar iets over te schrijven? Voel je welkom en laat het me weten.