In de afgelopen jaren ben ik geïnspireerd en gedreven geraakt om buiten de psychologische hokjes en kaders te gaan kijken. Dit begon al in de periode dat ik werkte met vroegkinderlijk chronisch getraumatiseerde kinderen en gezinnen. Daar ontstond mijn interesse in wat er in het lijf gebeurt bij trauma en hechting. Al snel was helder dat een cognitieve aanpak niet toereikend was en ben ik me gaan verdiepen in hoe het brein en lijf werkt bij gevaar. In de opleiding tot lichaamsgericht traumatherapeut heb ik veel mogen leren over het stresssysteem en wat er gebeurt als trauma of (chronische) stress onvoldoende kan afvloeien.
Bij de vele mensen die ik heb gezien, privé of op werkgebied, zie ik steeds dezelfde dynamiek terugkomen. Er is een verstoord stresssysteem dat (om wat voor reden dan ook) klachten veroorzaakt. Dit kan zowel op geestelijk als lichamelijk gebied zijn. We geven die klachten een bepaalde naam door er een diagnose aan te hangen. Middels een diagnose proberen we grip te krijgen op het concept en het geeft ons houvast in de behandeling. Echter omvat behandeling vaak maar 1 aspect van het geheel. Dit kan leiden tot een terugkeer van klachten in dezelfde of andere uitingsvorm.
Het is geen nieuws dat stress effect heeft op ons lichamelijk welzijn en andersom. Hoe we leven (slapen, eten, bewegen, ontspannen/ inspannen, het nastreven van onze wensen/ verlangens, zin geven aan ons leven, contact maken met anderen en de omgeving om ons heen) hangt samen met hoe mentaal en fysiek gezond we zijn.
Ook in mijn eigen leven heb ik tevens (meerdere malen) ervaren hoe een verstoorde balans op een of meerdere levensgebieden, kan zorgen voor disbalans in mijn stress- en dus afweersysteem.
Ik ben me steeds meer gaan verdiepen in hoe we meer mentaal gezond kunnen worden, welke factoren daarmee samenhangen. Hoe we ons stresssysteem in balans kunnen brengen. Hoe onze hedendaagse levensstijl is en hoe ons brein/ lijf gemaakt zijn. Ons lijf en brein zijn niet ingesteld op onze snelle manier van leven. Zodoende ervaren we dagelijks stress. Chronische stress leidt tot chronische gezondheidsproblemen. Mocht je daarbij dan ook nog vervelende of ingrijpende gebeurtenissen mee maken, krijgen je lijf en geest het zwaar te verduren. Het is logisch dat je uit balans raakt. Ik ben dan ook voorstander om holistisch te kijken naar mensen en hun klachten en krachten. Bij een duurzaam herstel past een holistische aanpak.
Voor meer verdieping en uitleg; Klik hier.