De NatuurPraktijk Breda richt zich op het verbeteren van de (mentale/psychologische) gezondheid. Zowel voor individuen, groepen als in maatschappelijk opzicht.
Behandelingen, coaching en trainingen worden gegeven vanuit een natuurlijk en krachtgericht perspectief. De mens wordt als geheel gezien en daar wordt de behandeling, coaching en/of training op aan gepast. Geen opgeknipte hokjes maar kijken wat er onderliggend speelt en de klachten veroorzaakt.
De aanpak is mensgericht, met de visie dat lichaam en geest gemaakt zijn om te herstellen. Een ontregelt stress-systeem en daarmee een ontregeld afweersysteem is vaak onderliggend aan klachten/ symptomen. Ik werk zoveel mogelijk buiten in de natuur. Daar waar ons stress-systeem van nature tot rust komt en ons afweersysteem een positieve boost krijgt.
Behandelmethoden
Letterlijk in beweging zijn en de symboliek van de natuur, brengt rust, een gevoel van vrijheid & beweging in het proces. Ik maak gebruik van verschillende technieken om het proces naar herstel te ondersteunen.
- Lichaamsgerichte trauma therapie (Somatic Experiencing® Practitionar)
- EMDR
- mindfulness
- ACT
- Elementen uit de schematherapie
Coachingmethoden
Binnen De NatuurPraktijk Breda kan een traject voor natuurcoaching worden ingezet of een individueel coachingstraject op maat wanneer een werkgever betrokken wordt. Bij natuurcoaching wordt er binnen 5 sessies van 1,5u gewerkt aan het scherp krijgen van de vraagstelling, belemmerende factoren, aanwezige kwaliteiten en vaardigheden en mogelijkheden. Er wordt een plan van aanpak gemaakt.
Wanneer je behoefte hebt aan een enkel gesprek omdat je geen behandeltraject in wil en/of dat niet nodig hebt, ben je ook welkom. Soms is het fijn dat iemand die wat verder weg staat, met je meedenkt en ondersteund om je gedachten, gevoelens en verlangens te ordenen.
Single Session Therapy Coaching (SST) omvat een eenmalige sessie van 1,5 tot 2u in de natuur waarin tot de kern van het probleem wordt gekomen en er naar opties van oplossingen gekeken wordt. Het is passend voor mensen die graag zelfstandig zijn, over het algemeen goed functioneren maar (net zoals een ieder in het leven) tegen een probleem aanloopt waarbij ondersteuning gewenst is. Een goede voorbereiding is het halve werk. Hoe dat te doen? Klik hier.
Meer weten over het verschil tussen behandeling en coaching? Klik hier.
Voor bedrijven
Voor zorgprofessionals en bedrijven kunnen trainingen op maat verzorgd worden. Thema’s kunnen zijn: een betere mentale gezondheid thuis en op de werkvloer, zelfzorg, vitaliteit, ontdekken van waarden en passie en daar naar leren handelen in plaats van je te laten leiden (lijden) door het verstand en angsten, leren meer buiten te werken, holistisch mensgericht leren kijken.
Tevens geef ik supervisie voor (beginnend) professionals of GZ psychologen in opleiding.
Groepstrainingen
Hoewel het soms spannend kan zijn om aan een groep deel te nemen, leren we zo wel het beste. We zijn sociale wezens en deelnemen aan een groep lijkt op het echte leven. In groepen is er ruimte voor (h)erkenning en aanleren van vaardigheden. Ter plekke zijn er voldoende mensen om mee te oefenen. Daar waar de ene groepstraining meer gericht is op interactie, zijn andere juist meer individuen in een groep. Er worden verschillende groepstrainingen gegeven. Zoals:
ACT your Nature groep: de groep kan helpend zijn voor mensen die: kampen met stressklachten doordat zij vast zitten in hun hoofd, veel ‘moeten’ van zichzelf, moeite hebben met het in contact komen met hun lijf, terugkerende depressieve gevoelens en/of angstklachten hebben, te maken hebben met chronische pijn en/of onverklaarbare lichamelijke klachten.
Belangrijke onderdelen van de training zijn: het begrijpen van stress-systeem en de dynamiek die dat met zich meebrengt, bewustwording van controle en vermijdingsmechanismen, de rol van ons ‘verstand’, gebruik leren maken van je ‘mind’, leren verdragen van emoties/ sensaties en de functie ervan, oog krijgen voor wat men belangrijk vindt én daar vervolgens naar gaan handelen. De training is gebaseerd op evidence based methoden waaronder ACT, wat een afgeleide is van cognitieve gedragstherapie, aangevuld met lichaamsgerichte/ ervaringsgerichte oefeningen en maakt gebruik van de natuur en natuurlijke processen.
De training is gericht om te gaan leven naar je echte zelf. Dat klinkt serieus, toch bevat de training ook humor. Er loopt een groep online (klik hier). Er wordt een groep opgezet die deels binnen/ deels buiten werkt. Interesse? Stuur me een mail🌿
De ‘Oei ik Bloei!’- groep. Een droom is een groep voor ouders met jonge kinderen. Mensen in de tropenjaren. De naam is uiteraard een knipoog naar de ‘Oei ik groei’ hype waarin we als ouders proberen te snappen waar het wispelturige gedrag van onze kinderen vandaan komt. Tevens een link naar hoe we als ouders mogen groeien in onze rol en dat het niet gek is dat we onszelf daarin tegen komen. Deze groep is bedoeld om je in contact te brengen met andere ouders, het taboe te doorbreken en te mogen praten over de moeilijkheden in het ouderschap. Dat het echt niet altijd leuk is (ondanks hoe dankbaar je voor je kinderen bent en ontzettend veel van ze houdt). Hoe je voor jezelf kunt blijven zorgen, in contact kunt blijven met wie je bent (of weer kunt komen) en ruimte kan maken voor jouw behoeften en natuurlijk komen herkenbare thema’s terug. We werken aan ontspanning, ervaren van grenzen, omgaan met emoties en frustraties en er mag ook ruimte zijn voor humor en ventileren. Je mag met je partner komen of alleen. Herkenbaar? Mail me.